Eelista alati kodumaist toitu, see vähendab sinu ökoloogilist jalajälge ja on eelkõige super hea sinu tervisele.

Paraku jah, me elame sellises kliimavööndis, et alati ainult kohaliku toiduga hakkama ei saa! Kuid sellegipoolest, eelista kohalikku nii palju, kui see on võimalik.

Üheks selliseks supertoiduks, mida meil Eestis küllaga leidub on porgand!

Porgand on üks neist köögiviljadest, millel on väga mitmekülgsed omadused ning mis pakub meile nii head maitset kui ka palju kasulikke toitaineid. See värvikas juurvili on tuntud oma magusa maitse ja krõmpsu tekstuuriga, kuid sellel on palju rohkem pakkuda kui lihtsalt maitseelamus. Selles blogipostituses vaatleme porgandi häid omadusi ja lihtsaid viise, kuidas seda köögivilja oma igapäevasesse toidumenüüsse lisada.


Porgand on supertoit, mis aitab väga paljusid terviseprobleeme ennetada ja toetab ravi!
Porgand on suurepärane snäkk ehk vahepala.

Porgandis leidub A-vitamiini, B-vitamiini ja beetakaroteeni, mis kõik aitavad raual veres imenduda.


Porgandi on suurepärased omadused:
1. Silmadele hea- see on ilmselt enim levinud teadmine porgandi kasulikkusest.
Beetakaroteen lõhustub A vitamiiniks, mis on suurepärane silmade tervise jaoks
2. Vererõhu ja südameprobleemide ennetaja ja toetaja
3. Tugevdavad immuunsüsteemi
4. Kõhukinnisuse vastu, kõrge kiudainete sisaldus või aidata seedeprobleeme
leevendada
5. Aitab langetada kaalu. Vähe kaloreid kuid palju kiudaineid, mis aitavad kõhul täis püsida
6. Hammastele ja igemetele hea. Kui närid porgandit eemaldab see sinu hammastelt plekke ja mustust, seega hea alternatiiv kahe hambapesu vahele!
7. Aitab ennetada rauavaegust ja aitab raual imenduda!

 

Rauavaegus on üks levinuimaid toitainepuudusi maailmas – see tähendab, et
punavereliblede arv on väiksem normaalsest ning keha ei saa piisavas koguses hapnikku.
Samuti võib rauapuudusega kaasneda osade ensüümide puudulik funktsioneerimine. Paljud inimesed pole teadlikud, et põevad aneemiat, ning võib juhtuda, et rauavaegussümptomite käes kannatatakse aastaid, enne kui leitakse tõeline põhjus.

Kui tarbida taimsetest allikatest pärit rauda koos vitamiin C-ga, siis keha võime rauda omastada kasvab lausa viis korda. Raud, mida leidub ubades, teraviljades ja seemnetes, on paremini omastatav, kui seda tarbida koos C-vitamiini sisaldavate puu- ja köögiviljadega.

 

Ideaalne vahepala või filmiõhtu snäkk!


Lõika endale sobivateks viiludeks- lõikudeks porgand ja punane kapsas.

Dipiks valmista ise hummus.

Vala konserveeritud kikerherned blenderisse, lisa keedetud peeti, teelusikatäis
seesamipastat ehk tahhiinit (selle võib vabalt ka ära jätta) ja küüslauku, törts oliiviõli ja veerandi sidruni mahla, lisa eelistatud maitseained!

Oled valmistanud snäkivaagna, mis tugevdab immunsüsteemi, aitab langetada kaalu ning tõstab sinu vere rauasisaldust!


PS! Valmista see kokku purgi sisse ja saad tööle vahepalaks kaasa haarata. Asenda siin punane kapsas näiteks kurgiga, on lihtsam nö näpuga toituda!

 

Kui soovid omale individuaalset toitumiskava koos retseptidega, siis Liina aitab Sind: https://www.kalliskeha.ee/et/c/toitumine